Vítejte v Beskydském pivovárku
V areálu Beskydského pivovárku najdete i něco víc než pouze pivo. Můžete si zde i příjemně odpočinout po náročných pěších túrách či cyklovyjížďkách po malebných Beskydech. A navíc si i dobře pochutnáte na znamenitém jídle, které zapijete lahodným pivem či domácí limonádou z našeho pivovárku.
JAK TO ZAČALO
Nápadem založit vlastní pivovar se dlouhodobě zamýšleli jeho zakladatelé – Dušan Holý a Aleš Karpita. Měli jasnou představu o tom, jaký pivovar by chtěli vybudovat. A od roku 2012 se snaží svůj sen stále zdokonalovat a vylepšovat.
V roce 2012 založili řemeslný minipivovar, jehož cílem a posláním je svědomitě vařit skvělé pivo bez filtrace či pasterizace, a to s důsledností a důrazem na detail, který podle svých majitelů dobré pivo vyžaduje.
Beskydský pivovárek se rozhodli umístit do malebné horské obce Ostravice, která se nachází v Beskydech poblíž vodní nádrže Šance. A právě horská voda byla jedním z hlavních důvodů, který je přiměl vybrat tuto lokalitu, neboť kvalitní měkká voda je jednou z nejdůležitějších složek, která se při vaření piva vyžaduje.
Jejich představy se začaly postupně zhmotňovat a v březnu roku 2013 bylo vystaveno první pivo Beskydského pivovárku – plnotučný a výživný Beskydský ležák, který je tak hořký a chuťově drsný, jako je život v beskydských horách.
Beskydský ležák si postupně začal získávat své příznivce a ti šířili jeho věhlas dál. Díky tomu se zvyšovala poptávka po něm i za hranice beskydských hor a začalo se zavážet i do jiných měst (například do Ostravy, Brna nebo Prahy) nebo na Slovensko.
Následovaly další pivní styly – vídeňský ležák – Zbuj, IPA – Beskydské hořké, ochucený ležák – Borůvkový ležák… a mnoho dalších.
V Beskydském pivovárku jsme dosud uvařili na 65 různých druhů piv.
V posledních letech jsme se dostali na hranici kapacity 9000 hektolitrů a další rozšiřování není v plánu, protože chceme zůstat pivovárkem.
Cílem pro nás je kvalita a ne kvantita a důraz klademe na rozmanitost pivních stylů.
A nejen pivo je naším výrobním artiklem, i když je samozřejmě tím klíčovým. V našem pivovárku vyrábíme i domácí sýry – Ostravické nitě, Beskydský camembert, Česnekový sýr, Pikantní sýr, Mňamka jak cip, Huboshoř, Šmakovní duo apod. Ochutnat je můžete přímo v pivovárku nebo si je zakoupit a vzít s sebou domů.
A co samotné prostory pivovaru? Začínalo se skromně. Pivovarské technologie jsme instalovali v bývalých prostorách areálu Lesy České republiky.
Zázemí pro vaření piva bylo zpočátku tvořeno varnou a sedmi tanky a na samotnou varnu navazovala malá hospůdka. Postupně jsme dobudovali stáčírnu sudů a lahví a další ležácké tanky a chladírenské boxy.
Na jaře roku 2020 jsme v rámci usnadnění manuální práce zainvestovali do pořízení zásobníku na slad. Později jsme přidali venkovní krytou terasu a zázemí pro cyklisty.
Následovalo rozšíření restauračních prostor – vybudovala se nová větší restaurace s kachlovými kamny a vlastní kuchyní, v dalších prostorách se otevřela Stodola, která nabízí kryté i venkovní posezení především v letních měsících a je možné zde pořádat hudební nebo divadelní vystoupení, disponuje totiž vnitřním i venkovním pódiem.
V roce 2024 jsme pořídili linku na stáčení do sudů a druhou linku na stáčení do lahví a plechovek. Díky automatizaci jsme mohli prodloužit i expiraci lahví a plechovek.
V pivovárku se snažíme být i hodně soběstační. V areálu jsme založili švestkový sad, chováme zde včely a jejich med můžete ochutnat v Medovém ležáku. V pivovarské zahradě a skleníku si pěstujeme vlastní zeleninu, která pak zdobí sýrové speciality i vaše talíře.
Také byla naplněna dohoda o spolupráci s CHKO Beskydy, kdy finančně podporujeme zachování ohroženého druhu Tetřeva hlušce v našich beskydských horách.
V roce 2023/2024 jsme na střechách, kde to umožnila statika, umístili fotovoltaiku. Tímto projektem si 1/3 spotřebované energie vyrábíme sami.
Nápadů máme spoustu a věříme, že si k nám přijdete pro krásné zážitky.
Budeme se na vás všechny vždy těšit.
Tým BP
TÝM BESKYDSKÉHO PIVOVÁRKU
Vrchní sládek
Milan Morcinek
Své zkušenosti ze zahraničních pivovarů uplatňuje v Beskydském pivovárku od jeho založení. On je v tom prostě dobrý. Prostě nejlepší. Jeho pivní favorit je – California Common
Sládek, IT
Michal Holý
Z programátorského křesla zběhl k pivovarské varně a vůbec toho nelituje. Ba právě naopak. Pivovarnictví ho baví více než počítače. I když…někdo je u nás spravovat musí, že. Jeho pivní favorit je – Lissa Huera IPA
Logisticman
Michal Šigut
Vždy si zakládal na kvalitě a stejně tak je tomu u piva. Díky němu se naše pivo dostane včas k vám, našim zákazníkům. A o tom ta logistika přece je. Jeho pivní favorit je – New Zeeland Amber IPA