
Vítejte v Beskydském pivovárku
V areálu Beskydského pivovárku najdete i něco víc než pouze pivo. Můžete si zde i příjemně odpočinout po náročných pěších túrách či cyklovyjížďkách po malebných Beskydech. A navíc si i dobře pochutnáte na znamenitém jídle, které zapijete lahodným pivem či domácí limonádou z našeho pivovárku.Beskydský pivovárek - náš příběh
Nápadem založit vlastní pivovar se dlouhodobě zamýšleli jeho zakladatelé - Dušan Holý a Aleš Karpita. Měli jasnou představu o tom, jaký pivovar by chtěli vybudovat. A od roku 2012 se snaží svůj sen stále zdokonalovat a vylepšovat. Beskydský pivovárek byl tedy založen roku 2012 jako řemeslný minipivovar, jehož cílem a posláním je svědomitě vařit skvělé pivo bez filtrace či pasterizace, a to s důsledností a důrazem na detail, který podle svých majitelů dobré pivo vyžaduje.
Co si budeme nalhávat, u nás v Česku má vaření piva přece jen dlouholetou tradici a o kvalitách českého piva nemůže být pochyb. Beskydský pivovárek se rozhodli umístit do malebné horské obce Ostravice, která se nachází v Beskydech poblíž vodní nádrže Šance. A právě horská voda byla jedním z hlavních důvodů, který je přiměl vybrat tuto lokalitu, neboť kvalitní měkká voda je jednou z nejdůležitějších složek, která se při vaření piva vyžaduje.Jejich představy se začaly postupně zhmotňovat a v březnu roku 2013 bylo vystaveno první pivo Beskydského pivovárku - plnotučný a výživný Beskydský ležák, který je tak hořký a chuťově drsný, jako je život v beskydských horách.
Beskydský ležák si postupně začal získávat své příznivce a ti šířili jeho věhlas dál. Díky tomu se zvyšovala poptávka po něm i za hranice beskydských hor a začalo se zavážet i do jiných měst (například do Ostravy, Brna nebo Prahy) nebo na Slovensko. Následovaly další pivní styly - vídeňský ležák - Zbuj, IPA - Beskydské hořké, ochucený ležák - Borůvkový ležák... a mnoho dalších.
Když by byla použita čísla, tak doposud bylo v Beskydském pivovárku uvařeno na 65 různých druhů piv.
V posledních letech jsme se dostali na hranici kapacity 9000 hektolitrů a další rozšiřování není v plánu, protože chceme zůstat pivovárkem.
Cílem pro nás je kvalita a ne kvantita a důraz je kladen na rozmanitost pivních stylů. A nejen pivo je naším výrobním artiklem, i když je samozřejmě tím klíčovým. V našem pivovárku se také vyrábějí domácí sýry - Ostravické nitě, Beskydský camembert, Česnekový sýr, Ostravické špalíky, Ostravický čardáš, apod. Ochutnat je můžete přímo v pivovárku nebo si je zakoupit a vzít s sebou domů. A co samotné prostory pivovaru? Začínalo se skromně. Pivovarské technologie byly instalovány v bývalých prostorách areálu Lesy České republiky. Zázemí pro vaření piva bylo zpočátku tvořeno varnou a sedmi tanky a na samotnou varnu navazovala malá hospůdka. Postupně se dobudovala stáčírna sudů a lahví a další ležácké tanky a chladírenské boxy. Na jaře roku 2020 se v rámci usnadnění manuální práce zainvestovalo do pořízení zásobníku na slad. Později byla přidána venkovní krytá terasa a přivítali se i cyklisté, když jim byly zajištěny stojany na kola. Následovalo rozšíření restauračních prostor - vybudovala se nová větší restaurace s kachlovými kamny a vlastní kuchyní, v dalších prostorách se otevřela Stodola, která nabízí kryté i venkovní posezení především v letních měsících a je možné zde pořádat hudební nebo divadelní vystoupení, disponuje totiž vnitřním i venkovním pódiem. Může být řečeno, že Beskydský pivovárek se snaží být "environment/nature-friendly", a to v tom směru, že byl v areálu založen švestkový sad, chovají se zde včely a je zde plánována ohrada pro ovce. Také byla naplněna dohoda o spolupráci s CHKO Beskydy, kdy je finančně podporováno zachování ohroženého druhu Tetřeva hlušce v našich beskydských horách. A aby bylo toto skvělé zázemí maximálně využito, začaly se pro vás organizovat i rozmanité pivní, gastronomické nebo kulturní akce. Na některé z nich se můžete podívat v naší fotogalerii v Kalendáři akcí. Je toho opravdu mnoho, co vám bylo doposud nabídnuto, ale věřte, že je ještě mnohem více nápadů a plánů, které čekají na zrealizování. A to vše pro vás, kdo si do Beskydského pivovárku najdete cestu. Zastavte se tedy u nás na dobré pivko a něco lahodného k snědku. Budeme se na vás všechny vždy těšit. Tým BP







Tým Beskydského pivovárku

VRCHNÍ SLÁDEK
Milan Morcinek
Své zkušenosti ze zahraničních pivovarů uplatňuje v Beskydském pivovárku od jeho založení. On je v tom prostě dobrý. Prostě nejlepší. Jeho pivní favorit je - California Common

SLÁDEK, IT
Michal Holý
Z programátorského křesla zběhl k pivovarské varně a vůbec toho nelituje. Ba právě naopak. Pivovarnictví ho baví více než počítače. I když...někdo je u nás spravovat musí, že. Jeho pivní favorit je - Lissa Huera IPA

PODSLÁDEK
Jiří Ondřej
Chtěl umět vařit pivo a my jsme ho to naučili a vytrhli ho tak ze spárů automobilového průmyslu. A on je za to rád. Moc rád. Jeho pivní favorit je - James Cook IPA

LOGISTICMAN
Michal Šigut
Vždy si zakládal na kvalitě a stejně tak je tomu u piva. Díky němu se naše pivo dostane včas k vám, našim zákazníkům. A o tom ta logistika přece je. Jeho pivní favorit je - New Zeeland Amber IPA

OBCHOD
Aleš Karpita
Chcete naše pivo? U vás v restauraci, v hospodě, v baru? Nebo si zajít do místní pivotéky a mít možnost si naše pivo koupit i tam? Tak potom se obraťte na Aleše a naše pivo bude i vaše pivo. Jeho pivní favorit je - Beskydská dvanáctka

PROVOZNÍ RESTAURACE
Gabriela Siwková
Pohostinství ji baví a když se sejdou dobří lidé na obou stranách - zaměstnanec i zákazník, tak v tu chvíli svou práci zbožňuje úplně nejvíce. Její pivní favorit je - Black Magic IPA

ŠÉFKUCHAŘ
Martin Klápa
Prý ho to kdysi táhlo k chemii, což se může hodit i v kuchyni. Experimenty ty on rád, tak přijďte vyzkoušet, jak se mu to povedlo tentokrát. Jeho pivní favorit je - Pompano NEIPA
Pozvání Milana Morcinka
Máte rádi pivo? Poctivé pivo? Uvařené z těch nejkvalitnějších surovin?
Pokud ano, tak vás jako hlavní sládek vybízím k ochutnání našich piv a třeba i k návštěvě Beskydského pivovárku . Určitě neprohloupíte. U nás si totiž svého favorita najde každý. Vaříme je pro vás podle vlastních receptur, při jejichž vytváření se necháváme inspirovat historickými zkušenostmi a tradičním českým pivovarnictvím, ale přínosné jsou i domácí a zahraniční cesty po nejrozmanitějších minipivovarech. "Stavte se tedy k nám do pivovárku a vyzkoušejte naše jedinečné pivní styly, které pro vás chystáme v nádherném prostředí obce Ostravice v Beskydech. Milan Morcinek, vrchní sládek Beskydského pivovárku

